Lehet más a kezelés?

Az Ultra a Taylor Hobson univerzális mérő és kezelőprogramja. Megjelent a 6. verzió is a programból ami… ami már nem mostani fejlesztés. Sokan ismeritek a kezelő felületet, ami a régi barátságos win 3.1-es operációs rendszer hangulatát idézi fel. A maga kis “multiplot” nyomtatási megoldásával. Ami különben egy ötletes megoldás volt, de mára ez kevés lett.

Kijelenthetjük, hogy az ULTA korának vége. Nézzük az kezelőfelületet.

Blog - statisztika

Metrology 4.0

Teljesen újragondolták és tervezték a kezelést. 3 szakaszra lett osztva a program. Gépkezelés, kiértékelés és a termék interfész (PI). Akár érdességmérő, akár köralakmérő, a mérési funkciók (alapértelmezetten) baloldalt egységes ikonokon keresztül érhetőek el.

  • A programok különálló fájlok, egyik gépről a másikra egy sima másolással átvihetőek, nincs több import / export.
  • Szabadon beállítható jegyzőkönyv formátumok. Több mérés egy lapon, minden mérés külön lapon, nem gond, alakítsd kedvedre, akár fényképekkel, kiemelésekkel.
  • Programozás támogatás CAD modellel.
  • Adatmentés a PI részen keresztül. A mérésekről külön könyvtárakban megtalálható minden (PDF, mérési adat, adatkimenet) és ezek a könyvtárak nem csak a programból elérhetőek!
  • Videós kezelői utasítások.

és ez csak pár a fejlesztésekből.

ConturoMatic Adatexport

Mérjünk ferdén!

Az első dolgok egyike amit egy metrológus megtanul, hogy a tapintóval a felületre merőlegesen tapintunk. Akkor is ez a helyzet, ha nm-es pontosságú mérőelemeink, nagy felbontású enkóderekkel teletömött rendszerünk és egy 130 éve az innovációra és pontosságra törekvő cég eszközeit használjuk?

Az új rendszerben a köralaktapintók ±45°-ban az érdességmérők (Pl.: Talysurf i-Series) ±30°-ban a függőleges tengelyhez (igen, akár felfelé is) eltérhetnek és a mérés pontos lesz. Természetesen amikor csak lehet tartsuk be a merőleges tapintás szabályát.

Miért jó ez?

  • A jobb oldalt fent látható tapintóval tudunk kontúrt mérni és abból meghatározni metszéspontokat a mérés pontos helyéhez. 

  • Beszúrások, alászúrások elérhetőek a köralak és érdességméréséhez.
ContoroMatic

Automata érintési pont

Az Ultra programban és sok más készüléken is ha a tapintót a felülethez akartuk érinteni, akkor a gép automatikusan a tapintó nullapontjáig mozgatta a fejet. Ez a Metrology 4.0-ban már nem így van hiszen a mérőfej 100%-os tartománya kalibrálható. Ezt kihasználva megadhatjuk, hogy milyen értékre álljon a gépünk az érintkezési pont felvételekor.

Csökkenthetjük a programfutási időt vagy kihasználhatjuk a fej mozgástartományát íves vagy kontúros felületen.

ContoroMatic

Kontúrmérés, élő adatok

Akár érdesség, akár körkörösség géppel dolgozunk lehetőségünk van, legalább a tapintó mozgástartományán belül, kontúrmérésre. Ha motoros mozgatású mérőtengelyek vannak a gépen, akkor többre is alkalmas a program.

Miért jó ez? Hiszen ha van egy ilyen gépünk, akkor van kontúrmérő készülék is mellette. Ha nem akarjuk arra használni, hogy egy gép mérjen meg minden jellemzőt, akkor használjuk a mérési pontok meghatározására.

Dolgoztam több gyártó több köralakmérőjével, de az élkeresés, amivel egy tengely végét határozzuk meg, mindig elég macerás volt.

Itt viszont felvesszük a kontúrt, meghatározunk pár elemet, ezeket elmetsszük, eltoljuk és ahogy akarjuk módosítjuk, majd a kapott pontot vagy pontokat visszaküldjük a mérőprogramba a mozgások vezérlésére.

ContoroMatic

Okos mozgás

Az elemzés fülről visszaadott pontok mellé fel tudunk venni a gép vagy a darab koordinátarendszerében pontokat. Tetszőlegesen megadott értékekkel, vagy a tapintó helyzeténél. Felhasználhatóak mozgatási koordinátáknak, mérés kezdetének és / vagy végének meghatározására.

A mozgásnál megadható, hogy a tengelyek milyen sorrendben mozogjanak, vagy vektoros mozgással, mind egyszerre menjen az adott koordinátára.

A mozgást a képernyőn is tudjuk követni, mert a készülék és minden hozzátartozó eleme 3D mozgó modellként jelenik meg előttünk ezért sokkal könyebb a programozás, program kezelés.

ContoroMatic

Kiértékelés

A kiértékeléseknél a Talymap program lett integrálva a Metrology 4.0 felületébe. A teljes érdesség, topográfia, kontúr elemzések mellett a Matlab csatolás, részecskék keresése, térfogati és batch elemzések és ahol csak lehetséges a vonatkozó szabvány számával együtt feltüntetett értékek.

Profilok összefűzése, szétvágása, összehasonlítása nagyban segíti a kiértékeléseket. A Twist / Lead / Menetesség elemzés, az alakhiba sebesség változás alapú kiértékelése itt is elérhető az egyéb speciális OEM modulok segítségével.

ContoroMatic
ContoroMatic

Összefoglalás

A fentiek csak egy kis betekintést nyújtanak a program lehetőségeibe. Nagyon nagy és nagyon jó irányú fejlesztés született. A program kezelhető és barátságos. Érdemes a régi gépeket felújítani erre a programra.

Mi a helyzet az Ultrával?

Működik a fejlesztése még folyik, de inkább szinten tartás van. A Talymap elérhető lett egy kiegészítéssel az Ultrát használó készülékekhez, de ez csak a jegyzőkönyvezést támogatja, bár ez is sokat jelenthet egyes esetekben.

Az Intra érdességmérő készülékek vezérlése Talymap programon keresztül is elérhető.

Az összes nagy gépen viszont csak a Metrology 4.0 elérhető, egy modern vezérlővel együtt (Ethernet csatlakozás a számtógéppel).

ContoroMatic

Egy kis összehasonlítás

Kattints a képre a nagyításért.

error: Content is protected !!