A hosszméréseknél mindenkinek a hőmérséklet és páratartalom jut az eszébe, mint mérést befolyásoló tényező. A páratartalom csak azért, mert az auditorok kérik, de az a hagyományos tapintós hosszmérést nem befolyásolja. A lézeres méréseket viszont jelentősen.

Ahogy a tűrések egyre csökkennek, jönnek elő a további zavaró tényezők. Az egyik legnehezebben észrevehető a rezgés. Itt nem arra gondolok, amikor egyengető vagy présgép mellett kell mérni, ott érezhető jelentősen ez a külső hatás. Az is igaz, hogy voltam olyan cégnél, ahol a 3 tonnás présszerszám másodpercenkénti csapásszámmal dolgozott és nem volt mellette se zaj, se rezgés. Az a 12 méter rezgésszigetelés dolgozott alatta.

 

Telepítettünk egy Taylor Hobson érdességmérő készüléket. Az első mérések érdekes képet adtak. A mérőszobában a készülék egy nagy gránitasztalra került, a környezeti hatások csillapítása miatt. Ezért az első reakció azt volt, hogy jajj, rossz a készülék.

Rezgés üveglapon
Rezgés üveglap, beszéd

Pár ellenőrző mérés és készülék gyors vizsgálata után megjelent egy ilyen kép, amit a bal oldalon láthattok. Itt már lehetett tudni, hogy nem a készülékkel van gond, hanem külső forrásból jön a hiba.

A méréseket üveglapon végeztük. A megjelent kép hangfrekvenciás, véletlen zajnak látszik.

 

Rezgésszigetelésre mi az Accurion, vagyis mostmár a Park Systems Accurion rendszereit javasoljuk. Aktív rezgészszigeteléshez csak elektromos áramra van szüksége. Több méretben, kiszerelésben kapható. Mikroszkópok, mérlegek, lézeregységek és egyéb labor készülékek alá használják a leggyakrabban, de bizonyított már termelésben körkörösség és érdességmérő készülékek alatt is. A présgépek mellett csodákra képes.

Accurion i4 - Park System
Rezgés kalibráló gömb

A rendszer passzív rezgésszigetelőként is működik. Ehhez a szállítási állásból a használati állásba kell kapcsolni.

A kalibráló gömböt lemérve, sokkal jobb eredményt kaptunk, mint előtte. A mérés hibája a tizede lett az előtte lévőnek. A készülék még mindig a használhatatlan ilyen külső hibákkal, persze ez függ a tűréstől is. A középen lévő hullám azt jelentené normál esetben, hogy a tapintó vagy a mechanika sérült. Szerencsére itt erről szó sincs. Bekapcsoltuk az aktív szigetelést és…

Ezt a képet vártuk az első mérésnél. A készülék tökéletes, a környezet viszont jelentősen befolyásolja mérési eredményeket. Amennyiben pontosan akartok mérni, érdemes erre figyelni és megfelelő rezgésszigetelést alkalmazni a mérőgépek alatt.

Megjegyzés: A klímaberendezések által keltett zajok (légmozgások) az érdességmérő készülékeket szintén befolyásolják.

Nézzük meg, hogy a kalibrált üveglapon milyen változást okozott az aktív rezgésszigetelés. Bal oldalon az eredeti állapot, jobb oldalon a rezgésszigetelt.

Rezgés kalibrálógömb bekapcsolt AV
Rezgés üveglapon
Rezgés üveglapon, aktív AV

György Róbert

error: Content is protected !!