Reverse Engineering

A 3D lézerszkennerek nem csak a meglévő modellhez való ellenőrzésre használhatóak, hanem tervezéshez, vagy újratervezéshez is. Vajon akkor is professzionális programokat kell használni ha sokkal egyszerűbb a feladat?

Nézünk meg egy olyan esetet, amikor a tervezőmérnökök leadnak egy darabot a mérőszobára, hogy mindent mérjünk meg a lehető legpontosabban, mert nincs hozzá rajz és el kell készíteniük. Általában ez nem egy egyszerű és kedvelt munka, mert vagy rengeteg fényképet kell készíteni és bejelölni, hogy mit minek mértünk, vagy skiccet kell készíteni és azon jelölni a méreteket. Ekkor még a mérésről szó sincs.

Erre létezik egy tökéletes megoldás, a ScanTech alapprogramjában, amikor nem (csak) stl hanem STP (step) file-t adunk vissza.

Előkészítés

Az előkészítés általában kimerül egy tkarításnál, mert a ScanTech lézerszkennerek nagyon ritkán igénylik a felület mattítását.

Viszont ha szükséges, akkor csak vegyük elő az Attblime mattító család megfelelő tagját. A választék széles, mert a körülbelül egyóra alatt eltűnő anyagtól a 48 óráig, vagy a felületről csak törléssel eltűnő anyagig tudunk választani. Ráadásul alapban kétféle szórófejjel érkezik a spré. Nagy felületeknél vagy sok ilyen mérési igénynél a szórópisztollyal felvihető változatot használjuk.

Azért ezt fajtát válasszuk, mert ennek mi vagyunk a kizárólagos magyarországi forgalmazói, mellette pedig olcsóbb, jobb és egészségesebb a felhasználása, mint a többi ilyen anyagnak. 🙂

Jelenleg a webshopunkkal ismerkedünk, de hamarosan többet is forgtok erről hallani. (2022.07.07)

Szkennelés

 A szokásos módon végezzük el. A végén alakítsuk STL formátumba a pontfelhőt, mert kényelmesebb lesz a kezelése.

Attblime csoport
Attblime csoport

Elemek felvétele

Érdemes egy koordinátarendszer meghatározással kezdeni az elemek felvételét. Nem szükséges, de sokkal igényesebb munkát tudunk így kiadni a kezünkközül.

Ehhez síkokat és / vagy tengelyeket tudunk használni. Amennyiben tengelyeket akarunk meghatározni, akkor ahhoz általában metszeni kell az elemeket.

Menjünk a “Feature” fülre, válasszuk ki a a felvenni kívánt elemet. Ez jelen esetben egy sík. A “method” menüből válasszuk ki a “fitting” lehetőséget. Jelöljük ki az elemhez tartozó pontokat. A jobb gombbal a kijelölő eszközöknél válasszuk ki a nekünk tetsző megoldást ennek a gyors megoldására.

Nyugodtan használjuk a hiba kivágási lehetőségeket. Hiszen most nem az eltérést, hanem az eredeti felülete keressük.  A “Create” + “Next” gombok sokat segítenek az elemek felvételesorán.

Attblime csoport

Koordinátarendszer beállítás

Amikor készen vagyunk az elemek felvételével, akkor az “Alignment” fülre kattintsunk. Ekkor csak az “Align to global” menü érhető el. Készítsünk párokat a megfelelő sík / tengely és az őt jelképező elemekből. Fontos, hogy minden irányt meghatározzunk! A képen például mindz az XY; XZ és YZ síkhoz kell rendelni egy-egy elemet, csak ekkor történik meg a megfelelő térbeli kiállítás! 

Attblime csoport

Mentés step fájlba

Vegyük fel az összes szükséges elemet. Arra ügyeljünk, hogy öntvényeknél, fröccsöntésnél nagyon kevés a henger, helyette kúpokat vegyünk fel. Szükségesetén a felvett elemeket eltudjuk metszeni egymással. Például egy sík és kúp esetén a kúp legnagyobb vagy legkisebb átmérőjét is megtudjuk adni. Ugyan evvel a módszerrel a darab éleit is megtudjuk határozni, ha egyenes készítünk metsző síkokból.

A mentésnél a “Data” fül azon fősorára kattintsunk jobb gombbal ami tartalmazza a felvett elemeket. A “save features” pont kiválasztásával lehetőségünk van IGES, STEP vagy CSV adatkivitelre. Mellékesen mentsük le a hálómodellt STL-nek és esetleg a pontfelhőt is ASCII kimenetnek.

Attblime csoport

Eredmény

A kimentet fájlokat a tervezőmérnöknek csak be kell tölteni a megfelelő tervezőprogramba (Pl.: MasterCAD) és elkezdheti a tervezést. Sokat segít ha a lementett pontfelhőt, vagy testhálót is betöltjük, mert látszódik, hogy melyik elem miből származik és mekkorának kell lenni.

Szabadforma? Megoldható!

Ha a darabon nem csak szabályos testek vannak, akkor pontok felvételével a tervezőprogramban később kialakítható a megfelelő felület.

Egyszerűbb megoldás?

Létezik. A Polyworks Modeler opciója gyorsabb és teljesebb lehetőségeket ad erre. Érdemes azt is kipróbálni. 

Attblime csoport
Attblime csoport

Miért jobb egy professzionális mérőszobai szkenner?

A darabot megmértük egy műtárgyak szkennelésére fejlesztett szkennerrel is. A szürkefelület a lézerszkennerrel történt beolvasás, ezt használtuk referenciának. A darabot nem volt szükséges mattítani, minden felület tökéletesen látszott.

Az iReal szkennernek más erősségei vannak. A becsillanásra sokkal érzékenyebb és nem lát akkora mélységben mint a SimScan vagy KScan Magic sorozat. A homogén egybefüggő felületeknél pár századmiliméteres eltéréssel mért, viszont a rádiuszoknál ahol a becsillanások erősebbek már gondokba ütközött. Ezt természetesen mattítással megszüntethetjük.

Az iReal erőssége a textúra alapú összefűzésben rejlik, amikor referencia pontok nélkül tud mérni és modellt készíteni színes felülettel. 

Attblime csoport
error: Content is protected !!