ISO 21920

Tavaly (2021) évvégén nagy változás történt. Az ISO 21920 érdességmérési szabvány érvénybe lépett. Az összes meglévő 2D érdességszabvány érvénytelenné vált.

“Nincsenek” nagy változások, hiszen csak a rajzi jelölésektől kezdve változott meg minden.

 

Egy kis kitekintés a szabványra

 

Kiértékelési lehetőségek

A legfontosabb információ, hogy a Taylor Hobson készülékeihez kapható programok már egy éve tudják a szabvány alapján kiértékelni az érdességeket.

A T&S ConturoMatic készülékeihez pedig egy kiegészítővel elérhető az új szabvány.

Amire figyelni kell, hogy rengeteg kézi érdességmérő a beégetett programja miatt nem tudja a szabványnak megfelelő méréseket elvégezni. Ha nem sokára nagy akciókat láttok az érdességmérők között, akkor ez lehet a háttérben.

 

21920 rossz készülék

Az új ISO 21920 egyesíti a meglévő 2D érdességszabványokat, mostmár elegendő ezt a szabványt ismerni. Harmonizálva lett az ISO 25178 szabvánnyal ami a 3D felületkiértékelést, érdességmérést szabályozza. Sok egyértelműsítés történt, viszont ez magával hozta azt is, hogy pár régi jelölés teljesen mást jelent mint eddig.

  • lsc – szekció hossza, hasonló mint a régi szabványban a mintavételi hossz
  •  nsc – szekciók száma, a mintavételi szakaszok számát adja
  • Rmax megszünt, helyette az Rzx(l) paraméter használható. Ráadásul nem fix szakaszokkal számol, hanem egy ablakot csúsztat végig a profilon és ebben történik a kiértékelés.
  • A 16% szabály nem alapértelmezetten igaz, hanem alapban a “max” szabály él.
  • 51 mezőparaméter van (régiek, átnevezett régiek és új paraméterek) – /Mezőparaméter az a jellemző amely kiértékeléséhez minden adatpontot számításba kell venni pl: Ra, Rq, Rt/)
  • Az Ra,  Rq, Rsk, Rku, Rt paraméterek nem változtak, pár egyéb paraméterrel együtt, de a képleteket pontosították, esetleg más lett a vonatkozási hossz. Ehhez tartozóan viszont sok paraméter más csoportosításba, osztályba került át. Kiegészítő paramétereket kaptak.
  • Térfogat paraméterek a 2D profilokon is elérhetővé váltak (Rvm, Rvmp, …)

 

21920 oktatás

Az Scn / λc paraméterek megadás kötelező lett, kivéve a következő jellemzők esetén: Ra, Rq, Rz, Rp, Rv, Rzx, Pt. 

Beállításiosztályok bevezetve, (Sc1 – Sc5) amelyek meghatározzák a használható tapintórádiusztól a mérési szakaszok (szekciók) számáig a fő paramétereket.

Pontos meghatározás

Jobb oldalt egy új jelölési módszerrel megadott érdesség előírás.

Rq 3 értéket kell elérni minimum, Robust Gauss szűrővel, medián döntési szabállyal, spline filterrel, 14. rangú polinom illesztéssel, elektromágneses felületi profil meghatározási szabályokkal.

 

21920 oktatás

Az új szabvány eredménye egy pontosabb meghatározás. Segít a megrendelővel egyformán kiértékelni a darabot. Viszont ez már nem az a meghatározás, ami oktatás, képzésnélkül azonnal értelmezhető. Ezért ajánlatos a szabvány beszerzése, oktatások szervezése a mérőszemélyek részére.

Várható változások

A CAD tervező programok készítői kaptak egy átmeneti időt, hogy a programokba integrálják ezeket a változásokat.

A Taylor Hobson akkreditált kalibráló laborja a III – IV negyedévben kapja meg az engedélyt az új szabvány alapján történő kalibrálásokra. 

Training
error: Content is protected !!