Kezdetek

Sokáig a Mitutoyo Geopak programját tartottam a legjobb mérőprogramnak a CMM-ek körében. Tulajdonképpen ez még bőven a DOS korszakban volt, amikor egy COVOX „hangkártya” nagyon menő dolognak számított. A másik általam ismert program ekkor a Zeiss U-Mess DOS verziós programja volt. Aki emlékszik rá, azoknál nem akarok sebeket feltépni. A többieknek elég annyit tudni, hogy ha módosítani kellett egy programot akkor egyszerűbb volt „néha” újra írni az egészet.

Következő a Zeiss nagy U-Mess programja volt egy UNIX rendszer alatt. Az ötlet szuper volt, amikor egy kollégámmal egy adatgyűjtő és mérőrendszert fejlesztettünk azt is Linux rendszer alá raktuk.

A felhasználóbarát kezelés még nem volt meg, hiába voltak már ikonok is a rendszerben. Ehhez képest a Geopak 2 karakteres parancsaival, mint a villám lehetett programozni. Ezek voltak a CMM gépek körében az első programok amikkel találkoztam.

Blog - statisztika

Nyílnak az ablakok

 Telt közben az idő, a Win95 majd a 98 is tova szállt. Megérkeztek az új programok a mérőgépekre is. A gyors billentyűk helyett a kattintgatás vette át a szerepet. Kilométereket lehetett az egerekbe beletekerni. Ekkor sikerült, egy projekt miatt, Kanadába kikerülni pár hónapra. Meglévő programokat kellett módosítani, írni pár újat. A gépek közül az egyik egy DOS-os Zeiss volt, a másik viszont egy Sheffield mérőgép volt.

Az első döbbenet, hogy egy program 6000 sor volt, mellékesen dolgoztam egy körkörösség mérővel, aminek az IBM BASIC-ben írt kezelő felületi és kiértékelő része volt ekkora, ebben kellett megtalálni a módosítandó részeket.

A másik, hogy a kész mérőprogram Visual Basicben készült el, objektum orientált programozás beütésekkel. A  végére sikerült 300 sorra csökkenteni a programot, könnyen módosíthatóra.

Azóta is azokat a programokat kedvelem, amik könnyen taníthatók és módosíthatók, és lehetőleg több mérőgépen is lefutnak, még akkor is ha az első látásra nem is tűnnek egyszerűnek. Pár éve a Marwin és már több, mint 15 éve a Taylor Hobson Ultrája is ezt a vonalat képviseli. Ebből kifolyólag a Taylor Hobson Metrology 4.0 pedig profi ezekben. A bemutatóját érdemes átolvasni. LINK

Valamint a VERISURF, ami szerintem jelenleg a legjobb.

ConturoMatic Adatexport

Első lépések

Alapvetően a lézerszkennerünkhöz kerestem egy nagyobb tudású programot, mint a saját ingyenes programja, mert nem csak 3D színtérképre volt szükségünk. Ennek eredményeképp Geomagic, Polyworks, GOM inspecten keresztül jutottunk el a Verisurf-ig.  Mellkesen a Verisurf már bőven több mint negyedszázada létezik. Valamiért az autóiparban nem terjedt el annyira felénk. Pedig ha a NASA, Airbus, Lockheed, Space-X kedveli a programot, akkor biztos, hogy megvan benne a megfelelő tudás.

A program a MasterCam CAD modulja támogatja, valamint jó pár mérőgép gyártóval szerződve van. Köztük a Scantech lézerszkennerekkel is. Ezeken kívül sok Európában ismert mérőgéppel is.

A program kezelőfelülete egyszerű és mégis hatalmas tudás van benne. Erősen objektum orientált, de ezt elrejti a kezelő elől, a lényeges részekre enged koncentrálni.

A Scantech közben megállapodott a Verisurf-el és a lézerszkennerről egy gombnyomással átadhatóak az adatok a Verisurf rendszernek.

 

ContoroMatic
ContoroMatic

Pár jellemzője a programnak

 • CAD alapú programozás
 • CAD modellre a rajzi tűrések felvitele, ha nincs a modellben
 • Átjárhatóság a CAD modellek közötti
 • Adatkimenet MasterCam rendszerbe. (MasterCam megmunkáló gépekre készít programokat valamint a mérési adatokat elemzi és módosítja a gyártást)
 • Rajz elkészítése, tűrésezése az egyértelmű méréshez
 • Pontfelhő és MESH alapú mérések
 • Szerszám/befogó pozicionálási támogatás
 • Mérési eredmények sok formátumba való kiküldésének lehetősége (HTML-től a PDF-en át a PPT ig).
 • Integrált mérőgép támogatások
ContoroMatic

Egyedülálló tulajdonságok

 • Rengeteg mérőgép rácsatlakoztatható a programra. Egy része „csak” pontfelhőt ad át, de nagyon sok gépet automatikusan kezel a program. A lézer trackerektől, a mérőkarokon át a CMM gépekig.
 • Ha ugyanazt a darabot méri több mérőgép, akkor mind ráköthető EGYSZERRE! Egy tracker méri a nagy részeket, miközben 1 mérőkar a csövek pozícióját méri, és egy Trimos C4 az illesztő csapok és furatok pozícióját átmérőjét méri nagy pontossággal. Minden mégis egy programba, egy jegyzőkönyvbe kerül.
 • Van egy Renishaw equator készüléked, ami voltaképp egy drága idomszer? Evvel a programmal mérőgépé tudod alakítani ezt a készüléket!

Integrált mérőgépvezérlések

 • Lézer Tracker: Leica; Faro; API; Metric Vision
 • Mérőkarok: Kreon; API; Hecagon; RPS; Faro; Tomelleri; Trimos;
 • CMM: Coord3; Stiefelmayer; Renishaw; Hexagon, Leitz; Mitutoyo; Pantec; Nikon; LK; Zeiss (csak Duromax); 
ContoroMatic

Modulok

Modulokból lehet a programot fejleszteni, de sokkal kedvezőbb, ha előre meghatározott csomagokból választasz.

 • Ellenőrzés: Rajz vagy CAD modell tűrés alapján lehet mérni.
 • CMM automata programok elékészítése és futtatása, akár CAD alapján
 • 3D szkennelés, itt a színtérképes kiértékelés kap nagy szerepet
 • Reverse Engineering csomag, a mérési eredményekből segít elkészíteni egy 3D CAD modellt.
 • Tool building: Befogó, mérőkészülékek, stb.. elemeinek a megfelelő helyre illesztését, megmunkálás közben ellenőrzést (akár kézi hántolás során), hegesztés, rögzítés előtti, közben pozíció ellenőrzést támogat.
ContoroMatic

A program rengeteget tud, és sokat segít a gyártásban vagy a mérőszobában. Elegendő egy kezelőfelületet megtanulni ott, ahol több gép van. A programok azonnal átjárhatóak a gépek között, nem kell újra írni, újra fordítani. Ez rengeteg hibaforrástól megszabadít. Nincsenek kieső idők a mérőprogramok újbóli megírása miatt, ha egyszer kész, akkor használd bármelyik gépen.

 

Összegezve: látni kell, kipróbálni és felrakni a meglévő gépekre!

ContoroMatic
error: Content is protected !!