“Aki Itt Erős akar lenni, az úgy jár, mint a vas.” – Fülig Jimmy

 

Megmérik!

A keménységmérés elve szintén nem bonyolult. Fogunk valami szabályos testet és beleverjük vagy nyomjuk az anyagba és megmérjük, hogy milyen mély lett a lenyomat. A szabványosítás és a pontos, ismételhető mérések igénye miatt ez kicsit bonyolultabb. A mérést nagyban befolyásolja a terhelő erő, ennek az ideje, a felület kialakítás, az anyagszerkezet, az anyag maga és a többi sok apró kis tényező. Amibe a hőmérséklet, páratartalom, rezgések is beletartoznak.

Egy gumi, kerámia, bronz, acél vagy bevonatos tárgyat teljesen más módszerrel kell mérni. Léteznek olyan keménység skálák, amelyek ezen behatások mértékét csökkentik, viszont ezek a friss skálák (50-60 évesek 😊) nem terjedtek el.

 

Mielőtt beleugrasz egy gép vásárlásba, itt is gondold át a feladatokat, igényeket és a folyamataidat.

 

  • Egy kohó- vagy anyagmérnök és egy méréstechnikus sok érdekes szempontot megtud fogalmazni.
  • Adatgyűjtés szükséges?
  • Mérési eredmények leolvasásához mekkora szakképzettség áll a rendelkezésre? A régi és az olcsó gépeknél a leolvasás és eredmény kiértékelés számolásokat is igényelhet.
  • Gyártásban akartok mérni, vagy a laborban, mérőszobában?
  • Egy vagy több keménységi eljárást kell használni?
  • Darabot lehet vinni a készülékhez, vagy a készüléket kell a darabhoz vinni?
  • Mérések gyakorisága
  • Mérési felület előkészítése
  • Speciális igények

 

Ez csak pár, olyan kérdés, ami felmerülhet, tehát egyeztess, kérdezz meg több embert!

 

A folytatásban olyan készülékeket mutatunk be, amelyek pár speciális igényt is kitudnak elégíteni, ezért a „hagyományos” keménységmérő készülékeket a weboldalunkon nézd meg.

Pár készülék a speciális igényekre

Mérés ízzó darabokon

Annyi kapcsolódást tudunk biztosítani a regényhez, hogy szükség esetén melegen is biztosítjuk a méréseket. Ez bőven meghaladhatja a szobahőmérsékletet az alapgépen is, akár 980°C fokig is lehet állítani a hőmérsékletet. Mindezt motoros mozgatással X és Z irányban.

Affri DAKO 300

A régi készülékek is használhatóak

Hatvan – nyolcvan éves gyártógépekkel nem szoktak dicsekedni a cégek, mindenki a modern új megmunkáló gépeit szokta a vevőknek megmutatni. Keménységmérés tekintetében viszont szinte az összes cégnél megtalálható egy öreg „Ottó”. Ideje, hogy átengedje a terepet a fiatalabb generációnak vagy ha lehetőség van rá, akkor modernizáljuk.

 

Egy lehetőség a retrofit készlet, amivel a régi keménységmérőinket tudjuk felokosítani.

Affri software
Affri hegesztés

A modern technológia

Rengeteg keménységmérő érhető el a piacon. A legtöbb egy a jobb oldalt láthatóhoz hasonló diagrammal reklámozza magát.

Ennek örülünk, hiszen az AFFRI szabadalmát egyre több cég veszi át és alkalmazza a pontos keménységméréshez. Itt már nem súlyokkal történik a terhelés, hanem szervomotoros terhelés támogatja a mérést, ami nagyban növeli a pontosságot.

Affri grafikon

Hordozható készülékek

A hordozható vagy mobil keménységmérő eszközök régóta elérhetőek. A mérési módszerük visszapattanás elvén történik a legtöbb esetben. Ennél viszont pontosabb mérőkészülékeket tudunk kínálni „rendes” terhelőerők használatával (akár 187kgf).

Hordozható Rockwell és Brinell mérés

Nagy termékeknél, csővezetékeknél, hidaknál, sínpályáknál nem megoldható a vizsgálandó darabok kivágása és mérőlaborba szállítása. Inkább vigyük ki ezt a készüléket és mérjünk vele.

.

A hordozható Mikro/Makró Vickers készülék

Ha a területen a mérendő anyagon 5mm-es távolságon több mérést kell elvégezni, esetleg függőleges vagy fordított állásban (Pl: gáz vagy olajvezeték beépített anyagainak ellenőrzésére) akkor egy másik gépet tudunk javasolni, amivel ez nem akadály, ráadásul a mérés automatizált a motoros tengelyeknek köszönhetően.

.

Affri wiki 30

Az kézi keménységmérőből telepítetté alakítható

Vickers, Brinell, Rockwell mérés egy készülékkel. Az MK-II keménységmérő egy miniatürizált mérőgép. Előterhelés és főterheléssel dolgozik, ahogy elvárható egy csúcskategóriás hordozható készüléktől! Ráadásul motoros mérőállványhoz is lehet csatlakoztatni és rögtön laborkészülékké alakítható!

.

Automaták

Aki a nagyot szereti az se csalódhat, a nagyméretű kovács és acéltermékekhez automatizált készülékek is kaphatóak. Itt a keménységmérő a felületelőkészítést is elvégzi, a beépített marófejnek köszönhetően.

A jobb oldali képen látható gép egy forgóoszlopos (polárkoordinátás) keménységmérő. A minta előkészítő funkció ebben  készülékben is telepítve van. A méretek érzékeltetéséhez: kijelző a képen egy ~14” monitor és alatta jobb oldalt a kis piros pötty egy vészstop kapcsoló

Affri Easyflag

Inline keménységmérés

Fordítsunk egyet a dolgon. A keménységmérést integráljuk a gyártógépeinkbe vagy a gyártósorunkba. Az eredmények azonnal elérhetőek, evvel a megmunkálás során hibás termékek kiszűrhetőek.

A mérőfejeket robotkarra vagy bármely automatára is lehet integrálni.

Affri explorer

Keménységmérés nem fém termékeken

Természetesen keménységet nem csak fémeken, hanem egyéb gumi, kerámia vagy műanyagokon is mérni kell. A teljesen automatizált mérések itt is elérhetőek. A szokásos kézi vagy kis oszlopos mérőkészülékek mellett.

Affri Microdako

Keress minket

A keménységmérés technikája is hatalmasat fejlődött az elmúlt pár évben. A régi technika kitaposta az utat, az újak minőségi változást hoztak. Engedje pihenni a nyugdíjas gépeket és váltson az újra!

 

A regénybeli folytatás helyett mi az igényekhez igazodó mérőkészülék kiválasztásában tudunk segíteni, hiszen többek között az AFFRI cég Magyarországi képviselői is vagyunk.

Affri megoldások
error: Content is protected !!