Ez hosszú lesz, szánj rá időt. Megpróbáltam objektíven körbejárni a témát. Dolgoztam a rendszerekkel és azért az áthallható, hogy melyiket kedvelem.

Autóipar, szkenner? Akkor GOM, hol a gom, GOM mérés van?

Kicsit GOM fixált az autóipar. Tény, hogy nagyon jó a termék, a befektetett 20-30 évnyi fejlesztés szinte utolérhetetlen, bár van amikor elég egy huszárvágás. 🙂

A beszállítófejlesztők életét a színtérkép nagyon megkönnyíti, hiszen ránéz és rögtön látja, hogy jó a termék vagy nem. Azt legalábbis bizonyosan látja, amit a programozó / jegyzőkönyv-készítő megenged neki. Aki nem találkozott még a „zöld” jegyzőkönyvek elkészítési kényszerével, az  szerencsés helyzetben van, vagy nagyon kezdő még.

Hogyan tudunk egy ilyen készüléket kiválasztani?

Kérdőjel

Pontosság:

Ezek a szkennerek képesek a mikronos pontosságra is, de

– megvilágítás

– anyagszerkezet

– anyag színe (meglepő, de nem kell minden gépnél a mattítás)

– rezgések

– alakhiba

– mért forma

– mért darab mérete

Ezen körülmények mindegyike közrejátszik, hogy egy ilyen eredmény összejöjjön. A Scantech készülék is hozott olyan összehasonlítási értékeket, hogy nem akartuk elhinni…. vagyis dehogynem, hiszen mi forgalmazzuk, pont ezért 😉  CMM géphez képest 1-3 um eltérés.

Alapból ezek a gépek (a gyártói adatlapok alapján is) csak egy kicsit pontosabbak, mint egy átlagos mérőkar. A felbontások is 10-20 um-től indulnak és pontosságukat 20-30um-től indítják, plusz a térfogati pontatlanság még hozzájön.

Ennél pontosabb mérést ne akarj kicsikarni egyik gépből se. Pár helyen már a beszállítófejlesztőket is felvilágosították erről a tényről. Az sem működőképes megoldás, hogy lencsét cserélünk a gépben és nagyobb felbontásban szkennelünk. A nagyítás és a szkennelési idő között a legjobb esetben is 2n összefüggés van. Ahol n a nagyítás emelése. Ha egy kép felbontását megduplázod, az adat pontok száma négyszereződik. Pl.: 800X600-ból 1600×1200.

Tehát: ha ennél pontosabb mérésre van szükséged, akkor ne szkennert válassz. Mi sem ajánljuk erre a gépünket, pedig jó érzés minél többet eladni, de az a jó vevő, aki elégedett és visszajön. Mi a hosszú távú stratégiában hiszünk.

A CMM gépre rakott lézerfejeknél nem a gép javítja fel a szkenner pontosságát, hanem a lézerfej rontja le a gépét.

Kérdőjel

Alapelvek:

Az egyik megoldás a strukturált fénnyel történő mérés. Itt egyre finomabb rácsmintát vetítenek a felületre és ezekből a képekből készül el a 3D modell. Ez terjedt el, de létezik sakktábla, és körök kivetítésén alapuló verzió is.

A másik, hogy egy (sok) lézervonalat vetítünk ki és ezt visszük végig a felületen.

Ehhez a kettőhöz szükséges referencia pontok használata. A pontos méreteket, tájolást, képösszefűzést ezek alapján végzik a rendszerek. Valamint a nagy sebesség is ezek alapján érhető el.

Léteznek ezeken túl a fotogrammetriás rendszerek. Itt nem kell referencia pont, cserében a pontosságuk jelenleg még hagy kívánni valót maga után. Az almás teló is 10mm pontosságot tudja, a Meshroom program pár száz fényképből és pár óra számítás után képes valami modellt generálni, de ez még csak a mérés első lépése.

Minden rendszer a háromszögelés módszerével dolgozik. Van két kamera, aminek ismert a szöge, távolsága, felbontása, és a vizsgált pont/pontok. Ezekből a pontok távolsága meghatározható, ebből pedig egy 3D modell összeállítható.

Kérdőjel

Mozgathatóság:

Sűrűn át kell telepíteni a rendszert, vagy fix helye van? Jó lenne a soron is mérni, vagy a külső szerszámraktárban? Itt az állványos rendszerek erősen hátrányba kerülnek. Minden mozgatás után illik kalibrálni, egy ember kevés a telepítéshez. Egy jó állványban van azért anyag.

Itt jobbak a kézben hordható rendszerek. Egy kofferrel és a laptoppal a hónod alatt már menet kész vagy és a telepítés sem több 5 percnél.

Kérdőjel

Rezgések:

Egy présgép mellett sok mindent lehet végezni, de állványos gépekkel pontosan és gyorsan mérni nem lehet. Láttam ilyet, a gép szenvedett egy keveset, mérés közbeni kalibrációk, letiltások. Nem bírtuk kivárni. Lehet itt is mérni, de a gép árával vetekedő rezgéscsillapító rendszert kell alárakni, hiszen a mérőfejnek és a darabnak egy rendszerben kell mozogni, különben kár mérni.

Egy eleve kézben tartott rendszernél csak arra kell figyelni, hogy a mérendő darab és a referencia pontok együtt mozogjanak. (Legkínosabb emlék, amikor egy bemutató alatt leesett a referencia pont és nem vettem észre. A szenvedés, hogy miért nem akarja a program az összefűzést elvégezni… rendesek voltak, csak magukban nevettek rajtam és megkaptam ajándékba a darabot. Azóta 2x több pontot rakok fel, mint szükséges, hogy lehessen válogatni. :D)

Sci-fi mozgás

Részletek:

Ha nagyobb, vagy kisebb látómező kell, akkor a GOM-nál lencsecsere és kalibrálás után lehet mérni. Széles skálán lehet változtatni a rendszert, a kis daraboktól a nagy méretekig. Lézerszkennereknél (Scantech) összesen 2 vagy 3 (modell függő) beépített nagyítás érhető el, ezek között egy gombnyomással lehet váltani. Kisebb a rugalmassága a rendszernek, de ami elérhető, az azonnali eredmény, minden szerelés nélkül.

Sci-fi mozgás

Kiértékelés, vevői igény:

Itt tarol a GOM, szinte megkerülhetetlen. Pedig sok lehetőség van. Polyworks, magic, CAD rendszerek, mérőgépek programjai, ezek mind képesek kezelni a szabványos STL kimeneteket és mérni rajtuk. Kiértékelni, jegyzőkönyveket készíteni, akár színtérképet is kiadni.

A huszárvágás a történetben, hogy a Scantech szkenner programja a Zeiss-es együttműködésnek köszönhetően (igen, a Zeiss felvásárolta a GOM-ot) egy gombnyomással át tudja tolni az adatokat a GOM Inspect-be. Ha elég a színtérkép, akkor ott a saját program, ha kell egy ismert logó, speciális mérések akkor ott egy másik program, amit kifejezetten erre terveztek, a cégnél esetleg elérhető már belőle, ismerik a kiértékelők. Ráadásul egy ilyen hibrid rendszernek a költségei még így is alacsonyabbak bármely ismertebb rendszerénél.

2021 évvégétől a Verisurf program adatátvitele is integrálva a programba.

Baty

Automatizálás:

Szinte bármelyik rendszert rá lehet rakni robotkarra és lehet mérni a soron, a mérőszobán, egy dobozban stb.. Itt a rendelkezésre álló idő a döntő szempont. Egy karosszéria elem gyártónál volt fejlesztés: CMM-el egy mérés 1,5 óra volt (1,5 méteres darabról van szó). Mérőkarral kivitelezhetetlen, adott pozícióban felvenni pontokat kézzel nem megvalósítható értelmezhető idő alatt. CMM-re szerelt lézerfejjel ez lecsökkent kb. 20 percre. Strukturált fénnyel működő rendszereknél a mérési idő nem csökkent ennyivel, ott sikerült elérni az egy órát, mert minden pozícióban több felvételt kell készítenie és ezek időbe kerülnek. A több lézervonallal működő szkennereknél a mérőgép ideje jön ki 15-20 percre. Természetesen itt a referencia pontok a tartókonzolon voltak.

Baty

Mattítás, fények:

Az optikai méréseket a környezet fényviszonyai befolyásolják. Az egységes fényeket szeretik éjjel-nappal(!), a sejtelmes félhomály még jobban bejön a rendszereknek. A lézeres megoldások nem annyira érzékenyek erre, szükség esetén nyáron, délben a szabadban is lehet velük mérni, de ez nagyon nem ideális környezet. Itt természetesen a saját forgalmazású rendszerre gondolok (Scantech).

A csillogó, fekete, matt, porózus anyagszerkezetek, felületek befolyásolják a mérést. Ilyenkor lehet szükség a mattításra. A Scantech készülékek sokkal kevésbé igénylik, mint a többi, de ez mindig az adott terméknél derül ki.

Ez nem olcsó eljárás. Sok idő a felvitele, a takarítása, ha az elpárolgós verzió, akkor a hőmérséklet függvényében a mérési idő válik korláttá.

Ennek az eljárásnak egy külön helyiség kell! Tényleg! A finom por a többi mérőgép rendszerében nagyon durva károkat tud okozni. Nem rögtön tapasztalhatók a károsodások, de 1-2 év alatt képes elérni, hogy az egész légcsapágyrendszert, optikát, útmérőrendszert kukázni kell. Érdemes előre gondolni erre!

Zöld lézer

Szaktudás:

Aki mér ezekkel, annak mekkora szaktudás szükséges? A GOM programja pilótavizsgás, majdnem 2 hét az oktatási ideje, plusz a begyakorlás. A többi mérőprogramnál 1-5 nap a képzés. Érdemes számolni.

A Scantechnél a második nap végére az előkészítéstől a mérésig, a színtérkép készítésig sok gyakorlással ott a tudás.

Véleményem szerint a legjobb a hibrid megoldás. Egy nagy tudású programozó, aki elkészíti a jegyzőkönyveket, a többiek pedig szépen sorban szkennelik be a darabokat és küldik be az adatokat kiértékelésre.

Űrhajó

Karbantartás, kalibrálás:

A gépeket rendszeresen kell karbantartani. Kapsz helyette másikat, arra az 1-6 ( – ezt nem akartam elhinni, de van mérőkar gyártó, aki ezt az időt tartja) hétre? Meg tudod oldani a méréseket valahogy? Ezt érdemes előre tisztázni.

Készülék ár:

Ha a fentieket végig veszed, akkor ez fontos lesz, de nem döntő. Ha nincsen, aki kezelje a gépet, akkor az egy drága szobor. Ha tönkre megy a többi az előkészítési folyamatok miatt, akkor inkább ettől szabadulnál. Ha a rezgések, ki és betelepítések miatt a valós mérési idő a töredéke a munkaidőnek akkor mi a fontos? Egy jól ismert drága név, vagy egy pontos, feltörekvő innovatív megoldás?

Keress minket, segítünk kiválasztani a megfelelő rendszert!

Elérhetőség

Árban is felvesszük a versenyt! Kérj  ajánlatot!

pénz money
error: Content is protected !!