Magyarországon ez mindig egy sarkalatos pont. Más országokban presztízskérdés, hogy a kalibráló laborokban, egyetemeken a legmodernebb, legpontosabb mérőkészülékek kerüljenek használatra, itthon valahogy ezt még nem sikerült teljesen beépíteni a gyakorlatba. Hiszen, ha a legújabb gépekkel tanulnak a diákok, akkor mire munkába állnak használható tudásuk van, nem kell újra tanítani őket. Örök emlék, amikor az Erasmus projektes diákoknak a legújabb készülékünket megmutattuk. Faarccal közölték, hogy ismerik a gépet, mert 2 éve kell használniuk egy ilyet, csak nekik további opciók és kiegészítők is tartoztak hozzá….

A gyártásfejlesztés fogalma alatt nagyon sokan csak azt értik, hogy beszereznek egy új megmunkáló gépet. A méréstechnika messze elmaradva követi a gyártást. Nem egyszer hallottam, hogy nem kell nekünk modern gép, mert a CNC oda megy és azt gyártja, amit beprogramozunk. Ezt a beszállítófejlesztők mesélték, amikor behozták az így készült darabokat a reklamáció kiküldéséhez szükséges mérések elvégzésére.

A másik oldal is veszélyes, amikor ágyúval lövünk verébre, de ez itthon nem gyakori példa.

Érdemes átgondolni, hogy inkább várjunk egy negyed vagy fél évet a gépbeszerzéssel, hogy utána egy megfelelő tudású és pontosságú eszközt válasszunk, amivel hatékonyabban, pontosabban tudunk dolgozni. Nincs rosszabb, mint amikor az új eszközről kiderül, hogy a nekünk szükséges, lényeges opciót nem tudja, nem bővíthető, vagy csak aránytalanul magas költségteher mellett, amely a további fejleszthetőségét adott költségküszöb mellett lehetetlenné teheti. Jellemző problémaként állhat elő az a helyzet is, amikor egy meghatározott projektre beszerzett berendezés a projekt lezárulását követően egy újabb projekt esetében már nem használható.

Blog költségek

Többek is felismerték, hogy az itthoni piac szélsőséges. Extrém elvárások vannak a minőség területén, ugyanakkor alacsonyabb beszerzési árakat várnak a vásárlók, mint amelyeket használt gépek ellenértékeként hajlandóak megfizetni (a partnerek gyakran jelzik, hogy egy adott, már 10 éves gép a használtgépes oldalon olcsóbban megtalálható) …ahogy Béla barátom mindig is mondta: – ingyen vagy attól egy kicsit olcsóbban. Természetesen mindezt az örökös 7/24-es ingyenes támogatással 😊.

A minőségnek ára van, a pontosságnak, a sokoldalú használhatóságnak szintén. Rántott húst lehet enni eldobható műanyag evőeszközzel és formatervezett eszcájggal is. Igények, lehetőségek. Előrelátás.

  • Tervezz hosszútávra! A mérőeszköz beruházások terén is.
  • A megelőzés mindig olcsóbb, mint az utólagos munka (Tűzoltás).
  • Számold ki, hogy mi a drágább:
    – egy lehetséges reklamáció, javítás, újra gyártás költségei, vagy
    – a célnak tökéletesen megfelelő gép ára és a meglévő / kiválasztott olcsó, elavult gép és a közötti árkülönbözet.
  • A legtöbb cégnél már az a bevett gyakorlat hibás beszállítás esetén, hogy beérkező termékeket nagyobb gyakorisággal, emelt darabszámmal, több paraméterre kell vizsgálni. Ki akar, mint beszállító egy ilyen eljárásba kerülni?
Érzet, műanyag, fém
error: Content is protected !!